siófoki epreskert

Bár egy második emeleti lakásban élünk, szeretünk kertészkedni. Ezért mindig volt bérelt kertünk, de most hirtelen kettő is lett. Az új kertünkben hagyományos falusi módszerekkel szeretnénk zöldséget és bogyós gyümölcsöket termelni. Megosztjuk veletek a tapasztalatainkat, örömünket, bánatunkat, és, ha akarjátok, a munkánk eredményét is.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

ennyien néznek

web counter
free counters

Utolsó kommentek

  • lac1: Hahó Miriamele, semmi fejlemény? Év elejéig majdnem minden nap rád néztem, most már ritkábban, 3-... (2015.09.27. 23:20) Vége van....
  • Ms.Szarkasztika: Szia Nem ehhez a temahoz szolnek hozza. Kokeny lelohely ugyeben nyomozok.Tudnal nekem segiteni hol... (2014.11.21. 12:40) Vége van....
  • lac1: Megmondom őszintén, hogy a sok-sok kert között én már elvesztem. Igaz, nem is próbálom meg követni... (2014.07.25. 23:15) Vége van....
  • lac1: @miriamele: Köszi, ma éppen gombát szedni voltunk a tulajjal. Olyan rendes velem, hogy már tényl... (2014.07.25. 23:12) Ma végre lazább napom van.
  • miriamele: @lac1: Nahát, gratulálok! (2014.07.25. 21:01) Ma végre lazább napom van.
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • lac1: Hahó Miriamele, semmi fejlemény? Év elejéig majdnem minden nap rád néztem, most már ritkábban, 3-... (2015.09.27. 23:20) Vége van....
  • lac1: @miriamele: Köszi, ma éppen gombát szedni voltunk a tulajjal. Olyan rendes velem, hogy már tényl... (2014.07.25. 23:12) Ma végre lazább napom van.
  • lac1: @miriamele: csak a mamát tudom idézni, hogy a vert, franciázó Napóleon hazatérő seregéből valaki... (2014.07.10. 18:12) a béke szigete
  • lac1: Eh, na végre, egy igaz poszt. Van itt minden, kert, évzáró, családi buli, bográcsozás, minden, Ezt... (2014.06.22. 09:16) Június eddig
  • lac1: @miriamele: Hát pedig... és még ha szépen szednék, de ezek állatok ezek a rohadt cigányok, ezen... (2014.06.06. 22:26) Arra várok, hogy...

Linkblog

Indul a ...

2012.05.31. 13:56 - miriamele

Címkék: otthon lekvár manufaktúra

manufaktúra. Mármint a lekvár ágazat.

Nagyon finom lekvárok készültek eddig, és fognak még készülni, hogy amikor a Gozsdu bazárba megyünk augusztusban, legyen mivel szolgálni a vásárlóközönségnek.

Éppen cukor nélküli eperlekvár fő, kisebbikem keze alatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az üvegeket ki kell főzni, hogy ne kelljen bele tartósítószer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az a probléma, hogy nincs nagyobb lábosom. Pontosabban van, de a következő méret 25 literes, és azért az enyhe túlzás.

Ha bejön a bizniszem, beruházok nagyobb edényeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Édesanyám, aki nem tudja elképzelni, hogy cukor nélkül is lehet lekvárt főzni, azt mondta telefonon keresztül, hogy biztosan barna, ehetetlen szutyok. Látjátok, milyen szép színe van, az illata és az íze is nagyon finom, bár kétségkívül más, mint a cukros lekváré.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy kb 20 évvel ezelőtt, amikor rákaptam arra, hogy 3:1-es befőzőcukorral készítsem a lekvárokat, akkor is ugyanezt a litániát hallgattam végig. Azelőtt csak az volt az igazi lekvár, amiben ugyanannyi cukor van, mint gyümölcs. (Brrrrr... rágondolni is rossz.) Szóval, mindig csak az jó, ami volt, ami lesz, az mindig rossz. Nem tudtátok? (Én sem :-)))))))))) )

A bejegyzés trackback címe:

https://epreskert.blog.hu/api/trackback/id/tr844557154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lac1 2012.05.31. 20:16:19

Miért? A huszonöt literesbe nem lehet tenni öt- vagy éppen tíz liter vizet?
..
Amúgy szerintem ha kiszivattyúznád a levegőt az üvegekből, vagy éppen valamilyen semleges gázzal töltenéd fel, az jobb lenne.

Yato Squaw 2012.05.31. 20:49:28

Igazi modern lekvárkavargatás, telefonnal a kézben :)
És a leki ugyanolyan habos, mint cukros testvérei :) Jól néz ki nagyon.
Kíváncsi vagyok, mit szól majd édesanyád a kóstolóhoz, vagy már szólt?

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.06.01. 22:41:45

@Yato Squaw: Szólt. Tett bele cukrot, egy kávéskanállal az egész üvegbe. Szerintem csak az illúzió kedvéért. De mindent le kell szólni, látatlanban. Nem? Egyébként az egészet megette kenyér nélkül.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.06.01. 22:43:12

@lac1: Gáz, meg szivattyúzás. A konyhában!

Yato Squaw 2012.06.02. 08:23:35

@miriamele: Aranyos :) Nem kell beharangozni az újdonságokat.

Anyukám így járt: vitt valakinek egy kis üveg lekvárt ajándékba. Az illető - egyszerű női lélek - nézegette az üveget, kicsit méltatlankodva meg is jegyezte, hogy hát lekvár?!, de hisz ő is szokott lekvárt befőzni, milyen ajándék ez. Aztán legközelebb nem győzte dicsérni, hogy ilyen-meg-olyan finom volt, egy ültő helyében megette ő is csak úgy, minden nélkül.

Gáz és szívás (fiatalok nyelvén) gyakran van a konyhában, vagy ha ott nem, akkor az ebédlő asztalnál - igaz ott csak a gyerekeknek :))

lac1 2012.06.02. 20:14:26

@miriamele:

Gáz VAGY szivattyúzás. VAGY.
Kis tételnél nem éri meg, De. Feltöltöd az üveget csurig, rá a tetőt, megfordítod, egy kicsit kia tetőt míg egy kevés anyag kicsusszan, alul akkor ugyebár légüres tér, ügyesen visszazárod, viszlát. Így csinálják a palackban érlelt pezsgőt is, láttam. Igaz, ott nem a légüres tér volt a lényeg, hanem az üledék eltávolítása, de akkor is.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.06.03. 17:21:57

@lac1: Ez mind igaz, de a palackban érlelt pezsgő nem száz fokos, ellentétben a lekvárral. Semmi gond nincs velük, elállnak, legalábbis remélem. :-))))))))))))))))))))))))))))))))

lac1 2012.06.03. 18:16:31

@miriamele:
Hát az igaz. De írhatnám a röntgensugárral elvégzett sterilizálást is. Az egyszerűbb - ha a technikai feltételek adottak.
:-)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.06.03. 21:15:10

Akkor maradjunk a jó öreg száraz dunsztnál. Van még az NDK-s időkből egy hűtődobozom, a célnak pont a legmegfelelőbb.

lac1 2012.06.04. 20:50:10

@miriamele:
Sejtettem, hogy nem fog tetszeni neked a modern, sugarazós eljárás...
;-)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.06.05. 04:55:23

@lac1: Még jó, hogy tegnap egy kertet megkapáltunk. Esik az eső. Borsót kéne szednem, és azt is üvegbe elrakni. Annak van ám komoly technológiája! Sós víz, megforral, üvegbe rak, másik sós víz, felönt, lezár, kidunsztol. Aztán másnap megint kidunsztol fél óráig. egy napot vár, és utána megint fél óra dunszt. Az idők végezetéig eláll.

lac1 2012.06.05. 16:26:45

@miriamele:
Ja, ma Lakócsára vetett a jó szerencsém, a rosseb egye meg, és amikor jöttem hazafelé, akkor láttam, hogy egész határ olyan zöld és burjánzó, hogy ihaj. Meglátszik az eső hatása mindenhol.
..
Miért kell külön víz a technológiába? Amúgy emlékezem arra, amikor először öltem meg majdnem az anyóst, akkor is zöldborsót izéztak, és a forró megfőtt borsót egy konyharuhára tették - gondolom szárítás - de úgy, hogy a fenyő konyhaasztalomon volt a cuccos. Aztán az a bazi hő teljesen világosra színezte az asztalomat, akkor éreztem először a gyilkolási vágyat családon belül.
:-(

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.06.05. 22:47:09

@lac1: Konyhaasztalnak nem való semmi kényes. Mit csináltál volna, ha a gyerek önti nyakon kakaóval. Azt is meg akartad volna ölni?
Nem tudom, mit szárogattak rajta, jelzem. Azazhogy mégis. Gondolom, mélyhűtőbe rakták, ahhoz meg le kellett hűteni. De én nem rakom oda, mert csak a helyet foglalja. Majd a pipik mennek bele, azokat nem lehet üvegben elraktározni, ellentétben a borsóval.

lac1 2012.06.06. 20:29:36

@miriamele:
Fene tudja, Tűzforrót soha nem teszünk másra, csak az erre direkt megkonstruált akármire.
A kakaó nem gáz, mert egyrészt gyerek, másrészt javítható a hiba egy felmosással. Az anyós sem nem gyerek, és nem is javítható a hibája.
Azért van vágódeszka, hogy azon vágjunk, nem az asztalon, mert nem akarok vasasztalt. De érdekes módon MINDENKI tudja, hogy forrót nem fog meg a kezével mert az fáj, ellenben - pláne ha másé - ugyanaz a forró mehet az asztallapra.
Ezt nem értem.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.06.07. 08:35:35

@lac1: Teljesen mindegy, az az alap, hogy nem szereted az anyósodat. Pedig az is a csomag része. :-)))))))
Te is, mint zsörtölődő após, mindhárom gyereked párjának a csomag része leszel. :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

lac1 2012.06.07. 20:25:00

@miriamele:
Hát összetettebb a dolog. A 70 év körüli anyós most volt nálam, hogy hogyan kell a duguláselhárítást elvégezni a sógornőmnél az én szerkezetemmel - az nem baj, ha használja - az meg ahelyett, hogy leültetné az anyját inkább kihasználja, az meg nincs tudatában az önnön korlátoltságának meg annak, hogy nem feltétlenül kell rongálni a másik embernapját a folyamatos nyüzsgéssel.
Hiába mondanám neki, hogy "üjjé' le, majd hív a lányod szerelőt, abból a pár millerből amit két hónapja adtál neki, talán fussa' erre", akkor is csak csinálja, juszt is megmutatja, hogy még nem satrafa ő. Vagy mi.
Ja, hogy tegnap éjjel nem csukta be a garázskaput, mert mindig először azt a rohadt dögöt beviszi, közben gondolom volt a tévében az életet az éveknek vagy mi és leragadt előtte. Az már gáz volt, hogy egész éjszaka tárva-nyitva volt a kecója, és a szembeszomszéd hajnali kettőkor csengetett fel ENGEM, hogy nyitva az ajtó, a mama ma megkapta a beosztását néhány keresetlen mondatban, tudtára hozva, hogy jaj neki, ha így törnek be és olyant visznek el ami az enyém.
Szerintem sejti, hogy már hülye és ennek reális veszélye van, mert hallgatás után megkérdezte, hogy mennyibe kerül a motorom. mondtam neki, no meg a biciklik, a fűnyíró, stb.
Pár hónapig nem eszik a nyugdíjából, mert hogy nem lesz neki, mondjuk olyan fél évig.


süti beállítások módosítása