siófoki epreskert

Bár egy második emeleti lakásban élünk, szeretünk kertészkedni. Ezért mindig volt bérelt kertünk, de most hirtelen kettő is lett. Az új kertünkben hagyományos falusi módszerekkel szeretnénk zöldséget és bogyós gyümölcsöket termelni. Megosztjuk veletek a tapasztalatainkat, örömünket, bánatunkat, és, ha akarjátok, a munkánk eredményét is.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

ennyien néznek

web counter
free counters

Utolsó kommentek

  • lac1: Hahó Miriamele, semmi fejlemény? Év elejéig majdnem minden nap rád néztem, most már ritkábban, 3-... (2015.09.27. 23:20) Vége van....
  • Ms.Szarkasztika: Szia Nem ehhez a temahoz szolnek hozza. Kokeny lelohely ugyeben nyomozok.Tudnal nekem segiteni hol... (2014.11.21. 12:40) Vége van....
  • lac1: Megmondom őszintén, hogy a sok-sok kert között én már elvesztem. Igaz, nem is próbálom meg követni... (2014.07.25. 23:15) Vége van....
  • lac1: @miriamele: Köszi, ma éppen gombát szedni voltunk a tulajjal. Olyan rendes velem, hogy már tényl... (2014.07.25. 23:12) Ma végre lazább napom van.
  • miriamele: @lac1: Nahát, gratulálok! (2014.07.25. 21:01) Ma végre lazább napom van.
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • lac1: Hahó Miriamele, semmi fejlemény? Év elejéig majdnem minden nap rád néztem, most már ritkábban, 3-... (2015.09.27. 23:20) Vége van....
  • lac1: @miriamele: Köszi, ma éppen gombát szedni voltunk a tulajjal. Olyan rendes velem, hogy már tényl... (2014.07.25. 23:12) Ma végre lazább napom van.
  • lac1: @miriamele: csak a mamát tudom idézni, hogy a vert, franciázó Napóleon hazatérő seregéből valaki... (2014.07.10. 18:12) a béke szigete
  • lac1: Eh, na végre, egy igaz poszt. Van itt minden, kert, évzáró, családi buli, bográcsozás, minden, Ezt... (2014.06.22. 09:16) Június eddig
  • lac1: @miriamele: Hát pedig... és még ha szépen szednék, de ezek állatok ezek a rohadt cigányok, ezen... (2014.06.06. 22:26) Arra várok, hogy...

Linkblog

Beindult a csokimanufaktúra

2012.01.24. 17:05 - miriamele

Címkék: csoki otthon marcipán

Újabb próbabonbonok készültek, most vörösboros szilvával és marcipánnal, majd hulltak a semmibe, mert pillanat alatt felfalta őket a nép.

Ilyenek voltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még nem tudom egyenletesre simítani az aljukat, de ez legyen a legnagyobb baj.

Kell csinálnom még egy adagot, de már élesben, és eltenni a húsvéti nagy csokoládéözönre, mert ha mindig megesszük, ami készül, mit fogok ajándékozni???????

A házi marcipángyártás is kezd nagyüzemi méreteket ölteni. Előkerestem nagyanyám békebeli mákdarálóját. Sajnos az ipartörténeti emlék sárgaréz adagolótányérkáját megrágta az idő vasfoga, így stílusban egyáltalán oda nem illő, ám annál hasznosabb, félbevágott ásványvizes palackkal pótoltam. Ha ló nincs, szamár is jó.

Tehát a marcipánkészítés tényleg egyszerű, mint a pofon.Egy rész héj nélküli darált mandulát (a lustaság jegyében a Lidl-ben vásároltam) le kell darálni a mákdarálón, hogy finom, majdnem pépes legyen. Ugyanannyi porcukrot kétfelé osztunk, az egyik felét összekeverjük a mandulapéppel, a másik felét egy kis vízzel felfőzzük. (10 dkg porcukor, fél deci víz, az arány, azaz öt dkg cukor, negyed deci víz, és így tovább) Ezt is a mandulához keverjük, és összegyúrjuk. Jól össze kell dolgozni, ha jó állagú marcipánt akarunk, elég sokáig dögönyözzük. Ja, a keserűmandula. Eredetileg kéne a mandula közé egy-két szem belőle, de nagyobbikam nem szereti az ízét, ezért nem is tettem bele. Így már ízlett.

A marcipánmasszát két fólia, vagy sütőpapír között lehet nyújtani. A próbabonbonjaimhoz csak egy gyurmarúd nagyságút készítettem, és késsel vágtam 15 szeletkére.

Egyet nem tudok még, hogy meddig áll el a házi készítésű, tartósítószer nélküli marcipán, mert nem éri meg az öt perces kort, így nem tudjuk, hogy a hatodik percben megpimpósodna, vagy kétezer évig elállna.

Tehát a célszerszám:

A bejegyzés trackback címe:

https://epreskert.blog.hu/api/trackback/id/tr23744613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lac1 2012.01.25. 19:27:10

Ott "lent" senkit nem érdekel az aljának a simasága, ezt bizton mondhatom. Írhatom.
A marcipánkészítés meg érdekes. Én eddig azt hittem, hogy ez egy sokkal bonyolultabb dolog.
A kézi tekerentyű helyett nem jó a kávédaráló vagy az a turmixgép vagy mi az?

clara.roft 2012.01.26. 10:18:47

Fincsik voltak nagyon!

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.01.26. 15:28:02

@lac1: Nem, mert a mandula olajos, és megakasztja a kávédarálót, vagy a turmixgépet. Ha nincs mákdarálód, és kávédarálón kell ledarálni, ezért kell cukorral keverni.

lac1 2012.01.27. 12:48:16

@miriamele:
Hmmm... A fene se gondolta volna...
Nem mintha az a veszély fenyegetne, hogy ilyent kell csinálnom, de azért megpróbálom elraktározni az info-t, na de mondjuk kávédarálónk sincs, mert minek. az a tefajta tekerős izét meg végképp nem láttam a kamrában.
(De a múzeumban igen, abból viszont meg nem ennék.)

Yato Squaw 2012.02.22. 10:47:22

Remélem, minden rendben, mindenki jól van!
Csak nagy a csend, kicsit aggaszt.

lac1 2012.02.22. 20:09:24

Az eddigi leghosszabb csend.

clara.roft 2012.02.28. 01:22:56

Új blog bejegyzést a népnek!!!!!

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.03.03. 13:15:17

@clara.roft: Már van, sőt, most már kiolvadtunk a téli hibernálódásból, lassan kezdeni kell vetni.


süti beállítások módosítása