az átjátszó zsinóromat, ezért nem tudok ma képeket tenni a blogba. Pedig még itthon se hagytuk egyedül. Éjjel felébredt, és úgy gondolta, most jött el a zsinórok szétrágásának ideje.
Végre nem volt se hideg, se meleg, se eső, se szél, nyugodtan elmehettem reggel a kertbe dolgozni. Felszedtem a maradék hagymát, kb 20 kiló lett, megkapáltam a prágai óriásokat, amelyek rövid életük során már többször ki akartak száradni/rohadni, mert csak szárazság volt és özönvíz. De most egészen szépen néznek ki, és a gumójukat is növesztik.
Kiszedtem a hatalmas gazokat a salátamag-termésemből, és megállapítottam, hogy szőnyegként kelt a saláta-palánta. A másik kertből kiszedtük a krumplit, megmunkáljuk a talajt, és ültetek bele egy csomó áttelelő növényt, többek között a salátákat is.
Kikelt az áttelelő kelkáposztám is, októberben megy a végleges helyére. De nagyon viccesek a kétleveles káposztácskák akkor, amikor már az őszi káposzták is fejesednek.
A karfiolokat összekötöttem, most már csak nőniük kell. Még soha nem sikerült nekem a karfiol, remélem, most igen. January a fajta neve, gyönyörű nagy a növény, nagy lapát levelekkel.
A körte-chutney receptet ideteszem, hátha valaki akar csinálni. Az interneten találtam.
· 1.30 dkg gyümölcs (szilva, körte vegyesen 2/3 - 1/3 arányban)
· 40-50 dkg barnacukor (gyümölcsök érettségétől, egyéni ízléstől függően)
· 3-4 fej lilahagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 12 dkg friss gyömbér (tisztítva, aprítva)
· 2 ½-3 dl almaecet (ízlés szerint)
· 1 csillagánizs
· 1 rúd fahéj
· 2-3 szegfűszeg
· 1 ek mustármag
· 2-3 chilipaprika (szárított is lehet)
· só
A forrás: tomakonyha.blogspot.com, de variáltam az eredeti recepten. Például, hogy nem tettem bele szilvát, mert nem volt, se vöröshagymát, mert elfelejtettem, viszont nem akartam egy órát főzni, ezért az egészet egy 3:1 lekvárzselésítővel főztem meg, 25 deka cukorral. Szerintem a receptek azért vannak, hogy variáljuk őket. :-)))))))))))))))))))))))
Most viszont alma-szeder-levendulát főzök, mert a lányok elvitték a készletet. Ez is csak az, ami a neve, 1kg alma, 30 deka szeder, egy evőkanál szárított levendulavirág, 3:1 lekvárzselésítő, 25 deka cukor. Az üvegbe teszek még egy kevés levendulavirágot, mielőtt betöltöm. Ez Blikk recept, ahol zselét főznek belőle, de tudjátok az én véleményem a receptekkel kapcsolatban...
Utolsó kommentek